PROJEKT 

SKÄGGPROJEKTET

Skäggprojektet är ett välgörenhetsprojekt som drivs av mig vid sidan av jobb och skola. Syftet med projektet är att samla in pengar till Prostatacancerfonden och skapa uppmärksamhet kring Sveriges vanligaste cancerform. Jag reser runt i hela Sverige och besökt WBMC (World Beard & Moustache Championships) för att fotografera frivilliga skägg och kommer samla alla i en fotobok. Förutom boken kommer jag ha utställningar där det även kommer finnas möjlighet att köpa tavlor. Det här är ett fortgående projekt som inte kommer ta slut i och med utgivning av boken utan målet är att fortsätta.

Allt började på tåget på väg till Köpenhamn. Vi var på väg dit för att lära oss gatufotografering som en del av en klassresa. Slutprodukten skall bli ett bildspel med en tydlig röd tråd mellan bilderna. Jag har flera idéer som jag väljer emellan som jag i ena stunden förkastar för att lite senare ta upp igen.
   Snett framför mig sitter en man och tittar ut genom fönstret. Bredvid honom sitter hans respektive och läser. Mannen har fångat min uppmärksamhet på grund av hans skägg som han har gjort till en fläta. Flätan är lång och har svarta snoddar för att hålla ihop den. Min första tanke är att det är ett snyggt skägg och att det hade varit kul att få fotografera honom.
   Jag fortsätter min tågresa och väl i Köpenhamn börjar jag fotografera på gatorna och har inledningsvis inte någon plan på vad den röda tråden skall vara.
Men så möter jag honom igen på gatan, men jag vågar åter igen inte fråga. Men nu tänker jag att om jag ser honom igen då skall jag gå fram och fråga om jag får fotografera honom. Med den tanken föds idén om att fotografera skägg. Jag funderar vidare och bestämmer mig för att köra på temat skägg och börjar fråga olika främlingar med skägg. Med en trög start kommer jag till slut fram till hur jag ska gå tillväga. När resan är över så har jag fotograferat över 120 olika skägg och ja, jag
träffar mannen igen och han ställer gladligen upp på att fotograferas.

   När det senare blev dags att välja ämne till mitt fotoboksprojekt blev det genast lättare. Men jag ville inte att det skulle bli ett projekt för mig, utan jag ville skapa en bok för att kunna sälja i förmån för välgörenhet. Jag har alltid velat ställa upp i Mustaschkampen men alltid dragit mig för att raka av mig skägget. Det här blev lösningen på det problemet och med det faktum att prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män så är det en viktig sak att samla in pengar till.
   Inledningsvis planerade jag att göra en mindre bok med 10 olika modeller och sen föröka sälja den. Men efter att lokaltidningen hjälp med en artikel där jag sökte efter frivilliga modeller blev intresset snabbt stort. Jag fick in mer och mer frivilliga och även mail från anhöriga till drabbade som berättade om sina historier och om hur glada dom blev när dom läste om mitt initiativ.
   Det gjorde att jag blev motiverad att göra det till ett större projekt med mer modeller och större bok. Jag vet inte än när boken kommer bli klar. Det jag vet är att jag har en hög ambitionsnivå på boken och kommer fortsätta jobba med den.

Tillbaka till toppen